Heb je ze gezien? De foto’s van Edward die zijn Glocks Undercover met een strak aangehaalde stang en trens met de kin op de borst in een onnatuurlijke houding forceert? Werd je ook zo boos en verdrietig?
Ik wel, tierend heb ik door het huis gelopen. Geroepen dat ik niet meer in de sport wil werken, dat het zielig is en nergens over gaat. Dressuur is zo mooi, waarom moet dat met geweld worden afgedwongen? Ik wilde mijn mening op FB zetten en petities tekenen. Maar dat kan niet met mijn baan, ik werk in de paarden, ik mag niet ongefundeerd blaten op het net. Maar van binnen kookte het. Totdat een FB kennis de vergelijking trok met gymnasten en ballerina’s, die metafoor opende mijn ogen. Als je mij morgenochtend in een split forceert kom ik nooit meer overeind. Maar door jarenlange oefening worden spieren soepel en kunnen getrainde mensen zich in vormen buigen die voor jou en mij niet zijn weggelegd. Edward Gal is de meester van de africhting van sensibele paarden. Hij voelt dingen die jij en ik niet eens waarnemen. Samen met Nicole is hij jaren bezig om op paarden op te leiden tot dit niveau. Dat halswervels ervan slijten, ja recente onderzoeken wijzen inderdaad in die richting. Maar heb je wel eens naar de ruggenwervels van vrouwelijke gymnasten gekeken, of naar knieën van voetballers? En toen zag ik de video van mevrouw Parelli – ja de vrouw van… -, die met donder en geweld een paard probeert te leren achterwaarts te gaan. Zelf met haar mondelinge uitleg erbij dacht ik: ‘mens wat wil je nou?’ Ze was niet vlot genoeg met belonen en niet subtiel genoeg in haar hulpen. Het zogenaamd diervriendelijke Natural Horsemanship zag er verschrikkelijk uit. Maar deze video is in haar beginjaren opgenomen, toen haar vaardigheden nog niet zo ontwikkeld waren als vandaag. Leun even achterover en wees eens héél, héél eerlijk…heb jij je paard wel eens op een minder subtiele wijze behandeld? Ik wel, vandaag nog, toen ik een uurtje door het bos reed. Toen mijn Cob voor de 12e keer een onzichtbare boswoezel dacht te zien werd ik toch een beetje pissig. En op het moment dat ik hem die spreekwoordelijke rotschop verkocht dacht ik ineens…oei, wat als iemand hier nu een foto van had gemaakt? En dat die foto morgen de voorpagina van de Telegraaf siert? Dan zou ik waarschijnlijk een probleem hebben. Verguisd door de publieke opinie inclusief doodsbedreigingen op Facebook. Terwijl ik vóór en na die schop een heerlijke rit met mijn schatje heb gemaakt, écht waar!
8 Comments
Esther
24/8/2015 15:50:57
Ik vind dat je (sport)paarden niet mag vergelijken met ballerina's. Wellicht wel qua intensieve training, maar met het grote verschil dat ballerina's er zelf voor kiezen om topsport te bedrijven met het risico op slijtage en dat paarden hier zelf NOOIT voor kiezen. Ook al is het topsport, dat rechtvaardigd nooit het feit dat veel paarden hier slijtage door oplopen met alle gevolgen van dien... Ik vind het not done!
Reply
Carolien
24/8/2015 16:01:10
Bedankt voor je reactie.
Reply
Mariette
24/8/2015 16:52:57
Of je topsport mag vragen van een paard is een discussie met open eind. Meningen hierover zullen altijd verschillen. Persoonlijk denk ik dat een paard het leuker vindt om hard te mogen werken en veel mee te maken dan om als kasplantje behandeld te worden. Natuurlijk slijten ze daarbij. Maar paarden onder trainers als Edward Gal zijn beter af dan bij menig ongetalenteerde-maar-zichzelf-fantastisch-vindende wedstrijd ruiter. Beter een rijk gevuld maar korter leven, dan in verveling oud worden of met veel pijn/ellende omdat ruiters te ongeschikt zijn om in te zien dat hun paard iets mankeert of anders behandeld moet worden dan die persoon doet.
Reply
Brigitte
25/8/2015 02:13:43
Heb s ook wel eens een schop moeten uitdelen omdat "meneer" hengst even in zijn hormonale roes vergat dat ik nog aan het andere eind van het touwtje "hing" . Soort van wake-up call. In de groep geven de paarden hun signaal ook niet af met een "foei", zeker niet bij de hardnekkige aandringen.
Reply
Nathalie
25/8/2015 02:41:31
Helaas gaat wat mij betreft de vlieger niet op met de vergelijking met ballerina's. Omdat paarden inderdaad geen keus hebben. Maar ook omdat deze oefening mijn inziens niks te maken heeft met gymnastiseren. Als je je verdiept in de anatomie van het paard, leer je dat de houding die de paarden aan moeten nemen tijdens de rollkur, funest is voor de rug. Om goed te kunnen ontspannen en voor het juiste ruggebruik, moet het paard zijn buikspieren aanspannen, en de rugspieren loslaten. Alleen op deze manier kan het paard een ruiter op zijn rug dragen, zonder grote schade aan de rug te veroorzaken. Maar bij de houding die het paard in de rollkur aan moet nemen, is het voor het paard onmogelijk om zijn buikspieren aan te spannen en de rugspieren te ontspannen.
Reply
Esther
25/8/2015 10:24:01
Het is jammer dat paarden niet kunnen praten. Weet zeker als ik mijn paard zou vragen wat hij liever doet: heel hard werken in de sport of lekker op het land of in de paddock staan met vrienden dan weet ik wel wat hij kiest. Paarden die niet hoog in de sport lopen of waar men voorzichtig mee is, zijn echt geen kasplantiek. Maar 9 van de 10 keer gelukkige paarden. Ik heb mijn 13 jarige ruin een jaar geleden op de foto laten zetten. De dierenarts gaf mij een compliment. Ons paard heeft 0% slijtage. Leek alsof hij een driejarige op de foto zag. Ik was best trots dat ik hem dus op de juiste manier train en met hem buitenriolering. Maar eigenlijk zou dit niet bijzonder moeten zijn. Een paard wordt niet geboren met een bit in zijn mond en zadel op zijn rug. Wij hebben eeuwen geleden bedacht dit te doen. Laten wij dan in ieder geval het fatsoen hebben ze niet stuk te rijden. Als paarden konden schreeuwen en huilen zou menig ruiter zich kapot schrikken. Velen dragen hun lot en pijn in stilte en als ze op hun manier schreeuwen van de pijn, dan zijn ze een rot bok. Hoeveel paarden ik al niet heb gezien die bokten en staakten en uiteindelijk Kissing spines bleken te hebben....En wat Edward Gal betreft. Ik vind het een sympathieke man en als ik de helft van zijn talent zou hebben zou ik al ontzettend blij zijn. Juist omdat hij zo goed en fijn kan rijden zou hij als voorbeeld voor veel ruiters zich niet moeten inlaten met een rollkur. Ik weet zeker dat hij Door zijn kunde en ervaring dit echt niet nodig heeft. Niets rechtvaardigt het feit dat veel paarden stuk gaan, omdat mensen meer om hun eigen prestaties geven dan het welzijn van een paard. Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die weten hoe het anders kan. Het goedpraten van een korter maar 'intensiever' leven is alleen maar het goedpraten in eigen straatje. Maar goed, dat is mijn mening....
Reply
Carolien
25/8/2015 13:47:45
Tot zover iedereen bedankt voor de genuanceerde en onderbouwde commentaren. Het is een ontzettend moeilijk vraagstuk en inderdaad heb ik ook het gevoel dat er steeds meer bewustzijn komt over de psyche van het paard. Dat is in ieder geval al een stap in de goede richting waardoor de discussie gestart kan worden.
Reply
Leave a Reply. |
AuteurEind 2017 besloot Carolien het roer om te gooien. Ze verkocht haar huis en al haar spullen en samen met haar partner ging ze in een yurt wonen. Archives
June 2020
Categorieën |